top of page

Інтерв’ю з Ігорем Володимировичем Губарєвим

Ігор Володимирович Губарєв - голова Федерації шашок м.Кам’янського, професор кафедри фізичного виховання Дніпровського державного технічного університету, Заслужений тренер України з шашок, Майстер спорту України.


Анастасія: Ігоре Володимировичу, що Ви можете сказати про розвиток шашкового спорту у Дніпропетровській області.


І.В.Губарєв: На сьогодні Дніпропетровська область займає провідне місце серед регіонів України. Важливу роль в розвитку цього виду спорту відіграє саме шашкова школа м. Кам’янське. Цікаво, але першими серед українських спортсменів-юніорів (в період незалежності України), які відчули смак перемоги на міжнародній арені, були саме дніпродзержинські тоді ще школярі з СШ №40. Перемоги прийшли не випадково. Я почав працювати тренером юних любителів шашок у 1990 році. Тоді, на базі середньої школи №40, відкрився шашковий гурток. Зовсім недавно шашковому гуртку, який потім переріс у шашковий клуб "Золота шашка", виповнилося 30 років.


Анастасія: Ігорю Володимировичу, скажіть, в якому віці у Вас з'явився інтерес до шашок? Як Ви прийшли в цей спорт?


І.В.Губарєв: Грою в шашки, можна з упевненістю сказати, я зацікавився досить-таки запізно: мені було 14 років. Багато моїх однолітків в цьому віці були вже іменитими спортсменами. Не можу собі сьогодні уявити, що до сьомого класу я навіть не знав, як ходять дамки, хоча, граючи у шахи, я вже в 7 років був досить міцним горішком-самоучкою для багатьох дорослих. Пропозиція виступити в складі збірної школи №32 на районних змаганнях "Чудо-шашки" надійшло зовсім несподівано від керівника історичного гуртка, який я з задоволенням відвідував. Мій вчитель історії, Пахманов П.Л., як з'ясувалося пізніше, був великий любитель цієї гри. Він - потужний кандидат у майстри спорту, який встиг в 1967 р. завоювати титул чемпіона Української республіки. Заняття з ним не були марними: через півроку наша шкільна команда стала другою на чемпіонаті міста, обігнавши дуже сильні шашкові колективи. У цей період переді мною відкрилася нова, на вигляд проста, але напрочуд цікава і захоплююча гра. Після цих змагань зупинити юнацьке захоплення було вже неможливо. Ця пристрасть не згасає вже майже 40 років.


Анастасія: Яка популярність даного виду спорту в нашому місті?


І.В.Губарєв: Досить висока. Шашки, швидше за все, поступаються за охопленням школярів тільки футболу та тхеквондо. Звичайно, домогтися такої популярності шашковий спорт зміг тільки за рахунок наявності хорошого тренерського колективу, який зумів здійснити пропаганду цього виду спорту у трьох районах нашого міста.


Анастасія: Шашки - досить популярний вид спорту. Скільки триває кар'єра шашкістів?


І.В.Губарєв: Іноді створюється враження, що в шашки грають усі без винятку. Адже кар'єра шашкістів практично нескінченна, вона не закінчується навіть для людей пенсійного віку. Відомо багато прикладів, коли спортсмени, які досягли 70-ти річного рубежу, впевнено виступали на чемпіонатах країни, і навіть ставали його призерами.


Анастасія: Коли і за яких обставин почалася Ваша тренерська діяльність? Згадайте перших своїх вихованців.


І.В.Губарєв: Моя тренерська діяльність бере початок в 1989 році. Я тоді навчався на другому курсі аспірантури. Директор лівобережного будинку дитячої творчості, вчитель біології СШ №32, дізнавшись про мене, запропонувала стати керівником шашкового гуртка. Прийняв цю пропозицію, звичайно, тільки з метою підробити, але, коли побачив, що виходить, - залишився. У 1990 р. надійшла пропозиція директора СШ №40 очолити шашковий гурток при "сороковий". Серед шашкістів з першого мого набору найбільших успіхів в змаганнях обласного та всеукраїнського рівнів домоглися випускники СШ №40: Олександр Коробський, Віталій Годун та Оксана Кравченко (випускники 1996р.), Євген Макаренко (випускник 1995р.).


Анастасія: У змаганнях якого рівня доводилося приймати участь Вашим учням. Якими були результати цих "поєдинків"? Назвіть найталановитіших своїх вихованців.


І.В.Губарєв: Перший успіх у моїх вихованців на світовий та європейській аренах припав на середину 90-х, коли "бронзу" на чемпіонаті світу-95 серед дівчат до 13 років з шашок-64 взяла випускниця 1998 р. Ольга Радовицька, а на юніорському чемпіонаті світу-96 (юнаки до 19 років) переможцем став Олександр Коробський.


Зазвичай, підготувавши одного-двох спортсменів, що приносять чемпіонські звання, багато тренерів, вичерпавши себе, на цьому зупиняються. У "сороковий" підготовку спортсменів світового рівня нам вдалося поставити на конвеєр! Практично щороку збільшувався список переможців і призерів чемпіонатів країни.


У 2001 році Наталії Бурановій, випускниці 2005р., вдається вибороти срібло на Чемпіонаті Європи з шашок-64 серед молодших кадеток (дівчата до 13 років). Неймовірних багаторазових досягнень на чемпіонатах Європи домагається Верьовкін Артем, випускник 2003 р. У 2001 р. він ставати трикратним бронзовим призером Чемпіонату Європи з шашок-64 серед кадетів (юнаки до 16 років). У 2002 р. йому вдається двічі завоювати бронзу наступного Чемпіонату Європи. А в 2003 р. Артем домагається звання чемпіона Європи серед юніорів (юнаки до 19 років). У 2004 р. у нього знову бронза.


У скарбничку досягнень СШ №40 в 2005 р. свою лепту вносить Бородай Оксана, випускниця 2006 р., завоювавши бронзову медаль на Чемпіонаті Європи з шашок-64 серед кадеток.


У 2007 р. учениця 7-го класу СШ №40 Губарєва Ольга в гострому суперництві з білоруською спортсменкою вириває чергову бронзу на Чемпіонаті Європи з шашок-64 серед молодших кадеток. Цікаво, що зійти на сходинку п'єдесталу пошани в змаганнях світового рівня Ользі вдалося знову лише через 6 років. У 2013 р. в Болгарії на чемпіонаті Світу серед юніорок вона завоювала знову бронзову нагороду, виконавши при цьому звання майстра спорту ФМЖД.


Високих спортивних результатів на чемпіонатах країни в цей період вдається досягти також Сергію Гордєєву, випускнику 2007 р. (В його активі 2 золоті, 1 срібна і 3 бронзових нагороди); Альоні Губарєвій, випускниці 2008 р., На рахунку якої 2 золотих, 3 срібних і 8 бронзових українських нагород; Молодчему Павлу, випускнику 2008 р , який завоював 2 срібні медалі.

Матеріали музею "Історія розвитку шашок у м.Кам'янському" (СЗШ №40)


Анастасія: Що Ви можете розповісти про розвиток шашкового спорту в СРСР?


І.В.Губарєв: Кожен робітник, який мав певні успіхи на той час у будь якому виді спорту, користувався повагою у своєму колективі і в цілому на підприємстві. Особливою увагою користувались спортсмени інтелектуальних видів спорту. Досягти високих спортивних результатів у шахах та шашках було мрією практичного кожного хто був схильний до точних наук. Прізвища шахістів А.Карпова та М.Чибурданідзе, шашкістів І.Купермана та А.Гантварга, були добре відомі майже кожному громадянину колишнього союзу. Саме у ці роки дуже жваво відкривалися шахово-шашкові гуртки у будинках піонерів, у кімнатах школяра при ЖЕКах, і навіть у середніх загально-освітніх школах. Створювались юнацькі секції з шашок та шахів у у спортивних клубах та школах. «Розумні» тренери з інтелектуальним мисленням були на вагу золота. Їх завжди бракувало. Тому у спортивних ВНЗ Києва та Харкова було організовано підготовку тренерів-викладачів з шахів та шашок. Таким чином держава протягом достатньо тривалого періоду надавала можність динамічно розвиватись інтелектуальним видам у містах та районних центрах.


Спортсмени з шахів та шашок мали змогу за державні кошти приймати участь у різноманітних змаганнях обласного, республіканського та всесоюзного рівнів. Підчас змагань, усі хто виборов на це право, забезпечувались коштами на проїзд, проживання, та харчування (2руб.50коп. на день - талон на харчування на обласних змаганнях, та 4руб.00коп. на республіканських).


Анастасія: Ігорю Володимировичу, в якому році Вам присвоєно звання "Заслужений тренер України"? Розкажіть про цю подію.


І.В.Губарєв: Завдяки перерахованим вище спортивним досягненням, в 2005 році мені було присвоєно звання "Заслужений тренер України". Нагрудний знак та посвідчення в святковій атмосфері в м.Києві вручав особисто міністр у справах молоді і спорту України Ю.Павленко. Необхідні показники для присвоєння на той момент цього почесного звання мною були перевищені на 30%. Під час урочистої церемонії мені згадалася двійка з твору "Ким я мрію стати", написаному в 6-му класі. Я тоді написав, що хочу бути знаменитим шахістом (Анатолій Карпов, мій кумир, став в той період чемпіоном світу з шахів). За твір мені поставили двійку, а класний керівник сказала батькам, що у мене немає ніякої мрії і що шахіст - це не професія. Але як показав час, помилився я не набагато.


Анастасія: Ігоре Володимировичу, чи можуть на сьогодні учні НВО-ліцею НІТ, серед яких є багато вихованців гуртка "Золота шашка" пишатися своїми успіхами?


І.В.Губарєв: Так. Сьогодні серед вихованців гуртка при сороковій школі є багато спортсменів з НВО-ліцею НІТ які впевнено крокують на шашковому горизонті. Ліцеїсти з упевненістю заявили про себе в останні п’ять років. Звання кращої шашкістки України досягла у 2016 році випускниця НВО-ліцею НІТ, майстер спорту Зайцева Тетяна – багаторазова переможниця та призерка світу та Європи. Серед кращих спортсменів України, багаторазовий призер чемпіонатів світу тринадцяти-річний учень 7 класу кандидат у майстри спорту Андрій Блоха. Слід відмітити, Анастасія, і Ваші успіхи: на чемпіонаті світу серед дівчат до 16 років, Анастасія здобула срібну винагороду. На її рахунку 3 срібних світових нагороди.


До числа кращих українських шашкістів також слід віднести багаторазових призерів України учня 8 класу Братуся Кирила та Марію Діденко, ученицю 2 класу. І неймовірним проривом в історії шашок нашого міста стала участь з 5 по 8 вересня 2019р. в м.Кьянчано-Терме (Італія) юної команди (учасники 2008 р.н. і молодші) НВО-ліцей НІТ в першому світовому чемпіонаті з міжнародних шашок (шашки-100) серед команд загальноосвітніх шкіл, куди для участі з'їхалися шість найкращих команд - з України, Польщі, Італії, Бельгії, Голландії та Росії.


Анастасія: Ігорю Володимировичу, якими якостями, на Ваш погляд, повинен володіти хороший тренер?


І.В.Губарєв: Основними якостями хорошого тренера вважаю вміння аналізувати зроблені помилки, як підопічними, так і в методиці підготовки, і робити при цьому правильні висновки і дії; бути позитивним прикладом для наслідування, відчувати інтереси юного покоління і при цьому йти в ногу з часом, знати, що таланти не потрібно шукати серед підлітків, талант потрібно знайти в дітях, з якими ти працюєш.


До 2005 року змагання міжнародного рівня на території України були тільки мрією для всіх українських любителів шашкової гри. Але своїми неймовірними спортивними досягненнями ми все ж змусили європейців дізнатися, де знаходиться на карті наше місто. І не тільки дізнатися, а й відвідати наше місто 5 раз в зв'язку з проведенням на території Кам’янського 4-х чемпіонатів світу і 1-го чемпіонату Європи, в яких брали участь представники 16 країн (Франція, Голландія, Бельгія, Польща, Італія, Камерун, Китай, Естонія, Литва, Латвія, Росія, Білорусь, Азербайджан, Молдова, Монголія). Не ми до Європи, а Європа до нас. Ось, мабуть, один з найбільш вагомих результатів якісної підготовки спортсменів.


Анастасія: Що дають дитині заняття шашками?


І.В.Губарєв: Хто свого часу привів на шашкову секцію свою дитину, звертає увагу, перш за все, на розвиток у юних підлітків неймовірною посидючості і зосередженості, появи логіки, особливо в рішенні математичних завдань, уважності, збільшення обсягу пам'яті, вміння моделювати наперед відбуваються події на шашковій дошці, що є кращим елементом для розуміння геометрії і креслення. Не випадково, що в шашкових секціях дуже багато хлопців, які навчаються на "відмінно" і "добре". У підтвердженні цих слів додам: серед випускників шашкового клубу два кандидата наук - Пальчиков Віталій (1984 р.н.) і Лєншин Анатолій (1981 р.н.).


Анастасія: Маючі великі досягнення в шашковому спорті, чи ділилися Ви своїм досвідом в періодичних виданнях?


І.В.Губарєв: В 2018 році у співавторстві з Д.О.Савінським видано навчальний посібник "Практичний курс занять з шашкового спорту". У навчальному посібнику викладено принципи навчання і вдосконалення в складних видах інтелектуальної діяльності, в зокрема - шашковому спорті.

Посібник включає в себе позиції для вирішення, аналізу та розігрування. Завдяки вмілому підбору позицій для вирішення, значно полегшується процес формування системи знань, спеціальних умінь і навичок у шашках.

Посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, а також може бути використаний при підготовці спортсменів- розрядників шашкових відділень дитячо-юнацьких спортивних шкіл.


Дуже дякую, Ігорю Володимировичу, за цікавий діалог. Спорт - це завжди добре, і зародити в дітях любов до шашок, виявляється, досить просто.

bottom of page