top of page

Вплив діяльності спортивних товариств на розвиток шашкового спорту в м.Кам'янському

До кінця 1916 р. в Україні діяло понад 60 спортивних гімнастичних, велоспортивних, важкоатлетичних, футбольних, шахових товариств, перші з яких створені при великих іноземних компаніях наприкінці ХХ ст. у Харкові, Києві та інших містах.


На початку 1920-х рр. масові громадські організації створені на добровільній основі за сприяння радянської влади в установах, на підприємствах, у навчальних закладах, у подальшому прийняли назву "Добровільні спортивні товариства" (ДСТ). Їх головним завданням так само залишалося масове залучення трудящих та учнівської молоді до систематичних занять фізичною культурою і спортом, а також організації і популяризації масового спорту шляхом проведення оздоровчих фізкультурно-спортивних заходів, у тому числі і шашкових. У діючих на Дніпропетровщині чисельних спортивних товариствах на той час можна спостерігати культивування шашкового спорту з проведенням різноманітних шашкових турнірів [33, 38].


Після років великого терору та Другої світової війни шашкове життя в Україні пожвавилося тільки наприкінці 1960-х років. Ініціатором та організатором відродження шашкового руху на Дніпропетровщині у післявоєнний період став голова Дніпропетровської міської та обласної шашкових федерацій, майстер спорту Й.С.Урих [30,41]. Завдяки його наполегливості та організаторській роботі були відкриті шашкові секції, гуртки на деяких підприємствах і в установах області. В цей період шашковий спорт впроваджувався переважно в спортивних товариствах "Наука" і "Спартак". Регулярно проводилися командні турніри серед збірних команд "ДСТ", у яких брали участь товариства: "Наука", "Іскра", "Спартак", "Локомотив" [33].


Значними фінансовими та адміністративними ресурсами володіли спортивні товариства відомств: ЦСКА (Москва) і численні СКА та товариство "Динамо", створені ще у 1923 році. Ці відомчі спортивні товариства впроваджували масову фізкультурно-спортивну роботу серед робітників органів внутрішніх справ, військовослужбовців, особового складу правоохоронних органів, військових формувань і членів їх сімей [36]. Великі державні кошти у ті часи виділялися також і на розбудову інфраструктури, створюючи можливості для занять спортом широким верствам населення. Це сприяло реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту, організації фізкультурно-оздоровчої діяльності, зокрема, за місцем роботи громадян з забезпеченням розвитку визначених напрямів спорту.


У 1950-х рр. крім всесоюзних ДСТ в Україні було сформовано ще два товариства республіканського значення: "Авангард" і "Колос" [36,41].


Пріоритетним напрямом роботи спортивного товариства "Колос" стає створення в сільській місцевості територіальних фізкультурно-спортивних клубів з забезпеченням їх адміністративної та господарської самостійності, впровадження ефективних форм, методів і засобів фізкультурно-спортивної діяльності й видів спорту з урахуванням регіональних особливостей, традицій і економічних чинників. У 1971 р. представники українського "Колосу" вперше взяли участь у IV всесоюзних сільських спортивних іграх з шашок-64 та шашок-100 у м.Котовськ де посіли третє місце [41,44].


Добровільне спортивне товариство профспілок УРСР "Авангард" було створене в 1957 році шляхом об'єднання 14 відомчих добровільних спортивних товариств ("Торпедо", "Шахтар", "Хімік", "Червона зірка" та інших) і вже з 1959 року налічувало близько 7 тисяч первинних колективів товариства, що об'єднували понад 900 тисяч членів: працівників промисловості й будівництва. В "Авангарді" культивувалося понад 50 видів спорту [33].


Кількість і назви товариств на території УРСР постійно змінювалися. У 1970 р. остаточно сформувалося шість всесоюзних добровільних спортивних товариств, що об'єднували працівників певної галузі:


  • "Буревісник" (засноване у 1957 році) - вищі навчальні заклади, науково-дослідні установи;

  • "Водник" (1937 р.) - морське і річкове господарство;

  • "Зеніт" (1936 р., реорганізоване у 1966 р.) - машинобудівна промисловість;

  • "Локомотив" (1936 р.) ‑ залізниця;

  • "Спартак" (1935 р.) - держторгівля, промкооперація, легка та харчова промисловість, цивільна авіація, освіта, культура, охорона здоров'я;

  • "Трудові резерви" (1943 р.) - ПТУ.


У місті Кам'янському на початку 70–х років найбільш активними представниками спортивного товариства профспілок України «Авангард» стають працівники промислових підприємств міста: Дніпровського металургійного комбінату (ДМК), ВО Азот, Придніпровського хімічного заводу (ПХЗ). Саме ці підприємства мали на початку 1970-х років досить потужні спортивні клуби: СК "Дніпровець" (тоді "Дзержинка") ДМК, СК "Промінь" (ВО Азот), СК "Прометей" (ПХЗ).

У СК "Промінь", який було відкрито у 1962 році, одним з найпопулярніших видів спорту серед працівників хімічної промисловості стають шашки. Для занять та проведення змагань з цього виду спорту у приміщенні спортивного клубу виділено дві кімнати на третьому поверсі. Саме в 1962 році завдяки цій події у місті відбувся перший чемпіонат м.Дніпродзержинськ з шашок-64, у якому взяли участь 14 осіб. Чемпіонати республіканської ради ДСТ "Авангард" почали проводити з 1963 року. Шашкісти українського товариства "Авангард" неодноразово добивалися великих успіхів в особистих та командних чемпіонатах держави, тому першість товариства завжди викликали жваву зацікавленість та приваблювали кращі шашкові таланти. Чемпіонати авангардовців з міжнародних шашок, завжди були відбірковим етапом до півфіналу чергової першості СРСР [45].


У 1982 році Республіканське добровільне спортивне товариство "Авангард" увійшло до Всесоюзного профспілкового добровільного спортивного товариства "Труд". В такому статусі товариство "Труд" проіснувало з 1982 по 1987 роки. Після чергової реорганізації, в 1987 році, Республіканське товариство "Авангард" увійшло разом з ДСТ "Буревісник" "Водник", "Зеніт", "Колос" (у 1989 р. відділився від ВДФСТП), "Локомотив", "Спартак" до Всесоюзного добровільного фізкультурно-спортивного товариства профспілок (ВДФСТП), яке у 1991 р. було реорганізоване у фізкультурно-спортивне товариство "Україна" [36,38]. Серед найвідоміших вихованців товариства з шашок слід назвати киянина, гросмейстера Ростислава Лещинського, автора улюбленої книги кам’янських шашкістів "Стратегія і тактика у міжнародних шашках" [46].


Серед місцевих дніпродзержинських шашкістів авангардовців, які досягли високих результатів у цьому виді спорту: майстри спорту Дмитро Брондз (1933-1969, рік виконання звання "майстер спорту-1963"), Богуславський Віктор (1911-1971, виконання у 1967 р.), Скавронський Микола (1949-2013, виконання у 1974 р.), Шаповал Микола (народився у 1956 р., виконання у 1976 р.) , Герасименко Олександр (1952 р.н, виконання у 1977 р.), Ступак Валерій (1956 р.н, виконання у 1980р.), Єрмаков Юрій (1939 р.н., виконання у 1980 р.), Котенко Сергій (1963 р.н., виконання у 1988 р.), Сівук Людмила (1968 р.н., виконання у 1990 р.) [35].


Завдяки організаторському таланту дніпродзержинця Брондзи Д.Ф., голови обласної федерації шашок, майстра спорту, в Дніпропетровській області відкривалися секції в спортивних товариствах "Авангард", "Спартак", "Локомотив", шашки почали культивуватися в ВНЗ та на підприємствах. Зокрема у Дніпродзержинську, стали проводитися за лінією "Авангард" планові турніри між колективами фізкультури заводів і підприємств, в яких брали участь щоразу близько 70 шашкістів. Не менш цікавими, за лінією всесоюзного добровільного спортивного товариства "Буревісник", у місті проходили також щорічні командні першості серед студентів місцевих технікумів. Зазначені події сприяли проведенню у 1978 році в Дніпродзержинську чисельного командного Кубку СРСР, який на той час зібрав 170 спортсменів, по 10 осіб від усіх союзних республік, Москви та Ленінграда. Збірна України посіла в ньому ІІ місце [47].


У 1957 році в Дніпродзержинському індустріальному інституті, отримало розвиток добровільне спортивне товариство "Буревісник", що об'єднувало студентів і професорсько-викладацький склад вишів СРСР. З 1959 року товариство увійшло в Міжнародну федерацію університетського спорту. Чемпіонати з шашок-64 всесоюзного студентського товариства "Буревісник" носили відбірковий характер: чемпіони отримували право участі у фіналі першості СРСР та чемпіонаті ВЦРПС, а "тріо" переможців чоловічого турніру отримувало путівки до Кубку країни. Серед шашкістів, представників ДСТ "Буревісник", у 1983 році були студенти Дніпродзержинського індустріального інституту, кандидати у майстри спорту Ігор Губарєв (1966 р.н.), Сивук Людмила (1968 р.н.), Олег Аккерман (1968 р.н.), які гідно представляли свій навчальний заклад на місцевих та обласних змаганнях до 1990 року.


Серед спортивних товариств у Дніпродзержинську відзначилося своєю потужною базою добровільне всесоюзне спортивне товариство "Спартак". Після свого офіційного створення у 1935 р. (хоча перші колективи з такою назвою виникають ще у 1920-ті рр.) воно об’єднало у своїх лавах працівників і службовців промисловості, комунального господарства, зв'язку, автомобільного транспорту і шосейних шляхів, працівників культури, освіти, торгівлі, медичних працівників колишнього СРСР [33,36,38]. За дуже короткий час товариство перетворилося на одну з наймасовіших спортивних організацій у Радянському Союзі. Станом на 1962 р. спортивне товариство "Спартак" в Україні об'єднувало 685 000 фізкультурників.


Серед відомих місцевих шашкістів Дніпродзержинська, представників "Спартака" тих років, можна відмітити майстра спорту Скавронського Миколу (тренер ш/ш клубу "Спартак"), кандидатів у майстри спорту Пахманова Павла (вчитель історії СЗШ№32), Ляшка Миколу (вихователь інтернату) та Колодія Євгена (тренер ш/ш клубу "Спартак").


Змагання з шашок проводилися і Всесоюзним добровільним спортивним товариством "Трудові резерви", що об'єднало учнів і працівників ПТУ колишнього Радянського Союзу [33,51].


Серед представників ДСТ "Локомотив", які представляли шашковий спорт на всеукраїнському рівні, зокрема можна виділити гросмейстера Щогольова В'ячеслава Івановича. На обласному рівні велику роботу з розвитку шашкового спорту проводив тренер-інструктор з Дніпропетровська, майстер спорту з 1978 року, у подальшому Заслужений тренер України Е.І.Шомштейн (1932-2017).


На початку 1971 року президія федерації шашок СРСР відмітила рівномірне представництво спортсменів ДСТ у десятках кращих шашкістів 1970 року. З 1972 року Всесоюзна Рада ДСТ профспілок запровадила проведення юнацької першості СРСР серед команд 16 спортивних товариств країни, яка проходила за коловою системою [52,53].


Наприкінці 1972 року Комітетом з фізичної культури і спорту при Раді Міністрів СРСР видається наказ "Про підвищення майстерності радянських шашкістів", який створив умови для виховання підростаючого покоління спортсменів. В зв’язку з чим, тренерською радою Федерації шашок СРСР затверджується список юних перспективних шашкістів, над якими беруть шефство гросмейстери та міжнародні майстри спорту. А вже на початку 1973 року у м.Київ у період зимових канікул проходить уперше турнір серед команд Палаців піонерів та школярів і ДЮСШ з міжнародних шашок. Цей турнір став набагато вищою сходинкою майстерності в порівнянні з масовими дитячими змаганнями "Диво-шашки", які на той момент були невичерпним джерелом резервів [54,55].


З метою підвищення майстерності юних шашкістів федерацією шашок СРСР вирішено у квітні 1977 р провести в Євпаторії Всесоюзну методичну конференцію з проблем дитячого та юнацького шашкового спорту. На форумі тренерів прозвучала науково-обгрунтована та аргументована система розвитку комбінаційного зору, що розроблена у м.Ризі 56].


В незалежній Україні з 1991 року діють шість добровільних спортивних товариств: "Україна", "Колос", "Динамо", ЦСКА, "Гарт", "Спартак". Всі вони мають розвинену структуру управління: мережу дитячо-юнацьких спортивних шкіл, секції фізкультурно-спортивної спрямованості, діяльність яких забезпечується кваліфікованими фахівцями, мають у власності спортивні споруди, підприємства та інше майно. З боку держави Всеукраїнським фізкультурно-спортивним товариством надається фінансова та інша підтримка за рахунок коштів державного бюджету, які передбачалися для виконання статутних завдань ДСТ, програм, спортивних заходів, а також для створення умов з подальшого розвитку фізичної культури і спорту [38].


У 1990-ті роки стратегічними напрямами розвитку фізичної культури і спорту на рівні держави стали: пропаганда фізичної культури і спорту, як основи здорового способу життя; створення умов для розвитку масового спорту серед усіх категорій населення; розвиток спортивної інфраструктури; розвиток спорту вищих досягнень, підготовка спортивного резерву; підготовка кваліфікованого кадрового резерву; удосконалення нормативно-правової бази в галузі фізичної культури і спорту.


Первинною ланкою самодіяльної організації фізкультурного руху в Україні стають колективи фізкультури на підприємствах, в установах, організаціях, що об'єднують на засадах добровільності громадян за їх інтересами у фізкультурно-спортивному русі. Утворене у цей період товариство "Україна", займається фізкультурно-оздоровчою роботою у виробничій і соціально-побутовій сферах, проводить масові спортивні змагання, а також бере участь у міжнародних спортивних змаганнях майже з усіх видів, які входять до програми Олімпійських ігор. В місті Дніпродзержинськ товариством щороку проводяться змагання з шашок-64 серед місцевих команд промислових підприємств, в яких приймають участь колективи ПАТ "ДМК", ПАТ "ДніпроАзот", ПрАТ "Дніпровський коксохімічний завод". На передових позиціях у виробничій сфері з шашкового спорту до 2003 року продовжують залишатись представники профспілки ПАТ "ДніпроАзот" в команді яких тренери гросмейстер Сивук Л.Є. (виконання у 1997 році) і майстри спорту Єрмаков Ю.А, та Котенко С., кандидати у майстри спорту В.М.Гученков (1963 р.н.) та апаратник ПАТ "ДніпроАзот" Шаповалов В.

У 1995 році молода тренерка-викладачка СК "Промінь" Людмила Сивук (тренер Єрмаков Ю.А.) після бронзової нагороди у 1994 році стає чемпіонкою України серед жінок з шашок-64 (російська версія). В наступному році Сивук Л.Є. - бронзовий призер Чемпіонату України серед жінок з шашок-100, а вже у 1997 році виборює бронзову нагороду на чемпіонаті світу з шашок-64 серед жінок. У 2003 році Людмила Сивук стає першим в області міжнародним гросмейстером.


Зі срібної нагороди, отриманої в 1997 році на чемпіонаті України серед дівчат до 13 років з шашок-64 ученицею СШ№21 м.Дніпродзержинськ, Катериною Шеремет (1986 р.н., тренер Шеремет Т.О.) починається новий етап світових перемог для вихованців СК "Промінь".


У змаганнях з боку ПрАТ "Дніпровський коксохімічний завод" виступають відомі гравці, кандидати у майстри спорту з шашок Звенігородський Володимир та Павло Ткач. Після 2003 року у Дніпродзержинську перші позиції у шашковому спорті товариства "Україна" захоплюють представники профспілки ПАТ "ДМК". Так, серед молодих спеціалістів ПАТ "ДМК", але вже з великим практичним досвідом у шашковій грі, можна відмітити майстра спорту Крупія Олександра (1982 р.н., рік виконання 2010 р.), кандидатів у майстри спорту Короленка Олексія (1977 р.н.), Синельникова Миколу (1981 р.н.), Іванченка Юрія (1985 р.н.) першорозрядників Шина Богдана (1981 р.н.), Ванашова Дениса (1976 р.н.), Потайчука Олега (1976 р.н.), Лазебного Владислава (1978 р.н.). Виступи цих спортсменів на спартакіаді свого підприємства дозволило СК "Дніпровець" значно підвищити статус цих змагань, а також створити можливість виконання спортивних розрядів іншими працівниками-аматорами шашкової гри. Яскравим прикладом захоплення шашковою грою у ці роки є зростання рівня працівників ПАТ "ДМК" Попруги В.О. від любителя шашок до національного арбітра та Публіки В. – від новачка до спортсмена першого спортивного розряду з шашок.

На початку 1990-х в Україні було засновано добровільне спортивне товариство "Гарт" (Положення про ДСТ «Гарт» затверджено 22.11.1992 p. Міносвіти та Держкомспорту України). Воно об'єднало у 1991 році професійні, навчально-виховні й вищі навчальні заклади. У Дніпродзержинську товариство організовує масові спортивні шашкові змагання, використовуючи діючі у місті спортивні шашкові секції та гуртки.


Слід зазначити, що у цей період у Соцмістечку плідно працює шахово-шашковий клуб ДПО "Азот" з двома ігровими залами та класами для проведення тренувальних занять. Серед відвідувачів клубу учні СЗШ №14,19,20,37 та 42, ПТУ№23 (25), транспортного, хіміко-технологічного та фізкультурного технікуму. Тренувальні заняття в клубі проводяться тренерами: майстром спорту Єрмаковим Ю.А. та кандидатами у майстри спорту Дудніком Н.Д. та Сивук Л.Є. У центрі міста шашковий спорт пропагує шахово-шашковий клуб, що розташувався на вул.Медичній. Основними його відвідувачами були учні СЗШ №5,7,8,9,11,13,18,31,36, ПТУ №15 металургійного, технолого-економічного та індустріального технікумів. Тренувальний процес в клубі забезпечували тренери: майстер спорту Скавронський Н.Р. та кандидат у майстри спорту Колодій Є.І.


У м.Дніпродзержинську популяризує шашки керівник шахово-шашкового гуртка Будинку дитячої творчості, шанувальник шашок Заруднєв О. Серед його вихованців представники СЗШ №4,5,6,16,17,23, ПТУ №22. У лівобережній частині міста шашковий спорт культивувався у Лівобережному будинку дитячої творчості (ЛБДТ). Шашкові гуртки працювали на базах СЗШ №2 та СЗШ №21. Основними відвідувачами шашкових гуртків стають учні СЗШ № 2, 21, 40, 41. Тут заняття ведуть досвідчені спортсмени, кандидати у майстри спорту, керівники гуртків Парначов В.Д. та Губарєв І.В. На базі СЗШ №30 плідно працює майстер спорту, тренер шахово-шашкового клубу СК "Промінь" Котенко Сергій.

Так, у спортивних секціях одинадцяти тренерів з шашок налічувалося близько 500 спортсменів, тому міські змагання завжди носили масовий характер. В зв’язку з наявністю розвиненої системи підготовки спортсменів розрядників з шашкового спорту керівництво Дніпропетровської ради новоствореного добровільного спортивного товариства "Гарт", маючи велику зацікавленість у поєднанні спорту з інтелектуальним, духовним і естетичним вихованням учнівської та студентської молоді сприяє відкриттю відділення шашок спочатку (1991 рік) у ДЮСШ №10 (м.Дніпропетровськ), а трохи пізніше (1993 р.) у ДЮСШ №2 (м. Кам’янське, вул. Сачко 24а).


Підсумовуючи огляд розвитку шашкового спорту у м.Дніпродзержинську (нині - місто Кам’янське) на початку 1990-х років, слід зазначити, що його наявність у вигляді шашкових секцій та гуртків, забезпечувалася міською федерацією шашок (голова Ю.А.Єрмаков) у трьох районах міста Баглійському (нині Південний), Заводському та Дніпровському, що спряло охопленню цим видом спорту широких верств населення.

bottom of page