top of page

Робота з залучення городян і учнівської молоді до систематичних занять шашковим спортом

Наслідки економічної кризи, яка лютувала в країні з 1991 по 1996 рік для шашкового руху Дніпропетровщини у ті часи були просто катастрофічні: з причини відсутності тренерів, було закрито відділення шашок у ДЮСШ №9 (м.Дніпропетровськ), а шашкова громада міста Кам’янського відразу втратила половину тренерського складу.


Але робота багато чисельного тренерського колективу у м.Камянське з 1991р. по 1996р. не пройшла даремно. У великій кількості змагань міського та обласного рівнів у цей період пройшли загартування десятки майбутніх призерів та чемпіонів України, Європи та світу.


У 1995 році учень СЗШ №40 Олександр Коробський (1979 р.н.) виборює срібло на юніорському чемпіонаті країни, на чемпіонаті Європи-95 серед дівчат до 16 років з шашок-64 Ольга Радовицька (1981 р.н., СЗШ №41) посідає ІІІ місце. В наступному році О.Коробський знову стає срібним призером чемпіонату України серед юніорів і стає першим шашкістом області, що виборов титул чемпіона світу серед юніорів, та якому міжнародною федерацією було присвоєно звання - майстер FMGD.


Свій видатний шлях до звання майстер FMGD у 1997 році розпочала з золотих медалей на чемпіонатах України та світу серед дівчат до 13 років учениця Ліцею №2 Котенко Катерина (1985 р.н.).


Усі наведені спортсмени вихованці відділення "шашки" ДЮСШ №2 (тренер Губарєв І.В.). Кандидат в майстри спорту, кандидат технічних наук, тренер вищої категорії Губарєв І.В. згодом у 2005 році, стає Заслуженим тренером України. З його ім'ям пов'язані перші і найгучніші успіхи молодих шашкістів ДЮСШ №2 на змаганнях всеукраїнського та міжнародного рівнів. Його плідна тренерська діяльність дозволила школі швидко стати провідним юнацьким шашковий центром міста і області.


Завдяки наполегливим зусиллям шанувальника шашкової гри, редактора міського радіомовлення Бройтмана Л.Г у благодійному єврейському центрі, що розташувався на вул. Васил’єва, у 1999 році відкривається шашковий гурток. Заняття з шашок для учнівської та студентської молоді єврейської діаспори міста проводить тренер-викладач Губарєв І.В.. Через два роки роботу шашкового гуртка було перенесено до селища Дніпробуд, у приміщення СЗШ №33 (НВК Ор Авнер). Протягом чотирьох років роботи гуртка у місті з’явилося багато непоганих спортсменів, які навіть виступали у першостях області. Найбільш відомою у цей період стає першорозрядниця О.Часова (1982 р.н.) – яка досягла звання чемпіонки області серед юніорок у 2001 р.


Тільки у 2000 році розпочалося поповнення тренерського штату відділення шашки спортивної школи №2: тренерську роботу розпочинає випускник ДДТУ, вихованець ДЮСШ №2 (тр. Губарєв І.В.), кандидат у майстри спорту Віталій Годун (1979 р.н.) (термін роботи у школі 2000-2003 р.р.). А незабаром, у 2002 році штат тренерів поповнюється майстром спорту, семиразовою чемпіонкою світу з шашок-64 серед дівчат в різних вікових категоріях Оленою Короткою (Смирнова) (1983 р.н.), яка після заміжжя переїхала з Дніпропетровська до нашого міста.


У 2000 році команда Дніпропропетровскої области стає переможцем Всеукраїнської спартакіади школярів з шашок-64, яку проводить всеукраїнське добровільне спортивне товариство "Гарт". У складі команди переможниці два дніпропетровських спортсмена Панченко А. та Іванов А., та два спортсмена нашого міста Верьовкін А.(СЗШ №40) та Катерина Шеремет (СЗШ №21).


У 2004 році шашкову громаду міста знову очікують потрясіння: у соцмістечку м.Дніпродзержинськ ліквідується шахово-шашковий клуб СК "Промінь" ТОВ "ДніпроАзот", який відпрацював за адресою вул. О.Стовби 1 майже 20 років. Шашкісти цього району вимушені повернутися до двох кімнат на третьому поверсі СК "Промінь", в яких змагально-тренувальний процес проходив з 1962р. по 1985р.. А на місці клубу з’являється чергове у місті відділення КБ "Приватбанк".


Наче відлунням, в наступному році, у Дніпропетровську свою роботу припиняє шахово-шашковий клуб "Етюд" Вагоноремонтного заводу ім. С.М. Кирова, а тренер Е.І. Шомштейн (заслужений тренер України з 2004 р.), який тривалий час працював у ньому, від’їжджає на постійне місце мешкання до Німеччини. У 2005 році приємною новиною стає відкриття у ДЮСШ міста Камянського добровільного спортивного товариства "Спартак" відділення "шашок" роботу в якому очолює майстер спорту Скавронський М.Р., який повертається до тренувальної роботи з виробничої сфери.


З 2005 року у м.Дніпродзержинськ розпочинається новий етап розвитку шашок: проведення на території міста міжнародних змагань. Спочатку у 2005 році зусиллями представників СК "Промінь" ПАТ "ДніпроАзот" проводиться чемпіонат світу з шащок-64 серед жінок, а наприкінці року організаційний комітет на рівні міста проводить масштабний захід - чемпіонат світу з шашок-100 серед юніорів та кадетів в якому прийняли участь представники 17 країн.


У 2006 році, практично один за одним, в місті проводяться чемпіонати України серед чоловіків та жінок з шашок-100 та 64. Саме у цей активний спортивний для міста період до штату відділення "шашки" адміністрація ДЮСШ №2 приймає ще одного тренера - кандидата у майстри спорту Савінського Д.О. (1981 р.н.). А спортивний клуб "Промінь" поповнюється молодим тренером багаторазовою призеркою чемпіонатів світу та Європи Шеремет К. (1986 р.н.)


Після завоювання довіри на міжнародному рівні, завдяки якісному проведенню першого чемпіонату світу-2005 з міжнародних шашок серед юніорів та кадетів (100 спортсменів з 17 країн світу), містом Кам’янським з боку керівництва всесвітньої федерації шашок було отримано низку малих грантів для розвитку шашкового спорту в нашому регіоні. З 2005 р. по 2011 р. федерація з шашок прийняла у місті чотири змагання Світового рівня. Обрання її спортивної бази, вже вчетверте, є свідченням високого авторитету міської федерації шашок м. Кам’янського у світовій спільності.


Так, у Дніпродзержинську у 2008 році відбувся один із сетів матчу за звання чемпіонки світу з шашок-100 серед жінок між Ткаченко Дарією (Україна) і Тамарою Тансиккужиною (Росія), що завершився у підсумку перемогою української шашкістки. У 2010 році м.Дніпродзержинськ становиться організатором Всесвітньої юнацької командної олімпіади з шашок-100, у 2011 р. м.Дніпродзержинськ стає місцем проведення матчу за звання чемпіонки світу з шашок-100 серед жінок між Дарією Ткаченко та Зоєю Голубєвою (Латвія), який знову завершився перемогою спортсменки України. Відразу після завершення олімпіади шашкісти міста проводять реєстрацію громадської організації "Дніпродзержинська міська федерація шашок" (засновники: Бройтман Л.Г., Губарєв І.В., Коваленко С.Г.). Головою якої призначається Губарєв І.В. виконуючий обов’язки голови федерації шашок міста з 2000 р. До 2000 р. обов’язки голови міської федерації шашок (майже 34 роки) виконував Єрмаков Ю.А.


Також у 2009 році у місті відбувається відкриття відділення шашок в ДЮСШ №3 м.Дніпродзержинськ. Його першими тренерами-викладачами стають майстри спорту, випускники ДДТУ Шкура В. (1987 р.н., період роботи у школі 2010-2015 р.р.), та Крупій О.(1982 р.н.(період роботи на 0.5 ставки 2009-2010 р.р.)). В.Шкура проводить тренувальні заняття у приміщенні ДЮСШ№1 (колишня СЗШ №43), а Крупій О. розташувався у гімназії №39.


Цікаво що у 2011 році здобувати спортивну освіту (другу вищу) до м.Львів вирушають Губарєв І. та Крупій О., а до м. Харків Савінський Д. та Шкура В.


У 2012 році м.Кам’янське отримало право від міжнародної федерації шашок на проведення наймасовіших змагань року: XIV Чемпіонату Європи серед молоді відразу у п’яти вікових категоріях, з участю близько 400 спортсменів та супроводжуючих осіб з 15 європейських країн.


Стрімка інтеграція міста (поки єдиного на Україні серед чисельних шашкових центрів) з Всесвітньою міжнародною федерацією пояснюється вигідним географічним положенням України. Вона знаходиться у центрі Європи, на перехресті як транзитного, так і кінцевого руху мільйонів людей зі сходу на захід ("Шовковий шлях"), з півночі на південь ("З варяг у греки"). Серед переваг, які завжди пропонували організатори змагань з міста Кам’янського, це недороге триразове харчування, цікаві подорожі по місту з залученням в якості перекладачів-гідів до кожної іноземної команди, що поки не використовує не одна держава при проведенні відповідних змагань, студентів-волонтерів напрямку "Філологія" місцевого університету.


За останні сімнадцять років місто Кам’янське стало відомо поза межами України своєю потужною шашковою школою, з великою кількістю висококласних спортсменів міжнародного рівня (діаграма), достатньо кваліфікованих тренерів та суддів, матеріальною базою, та добре розвинутою інфраструктурою.


Саме це приваблює увагу іноземних спортсменів. Так у 2012 році срібний призер чемпіонату світу Євген Кондраченко (Білорусь) здійснює виклик шашкістам Дніпродзержинська і проводить сеанс одночасної гри з шашок-64 на 50 дошках. Помірятися силами з відомим в шашкових колах спортсменом світового рівня, автором 9 книжок з шашок, прийшли 9 майстрів спорту, 22 кандидати в майстри спорту і 19 спортсменів 1 розряду, серед яких були теж не невідомі шашкісти: 9 призерів чемпіонатів першостей світу та Європи, 23 призера чемпіонатів України. Бажання битися з сеансером серед місцевих шашкістів підігрівало також обіцянку білоруського гросмейстера кожному учаснику хто не програє з ним в партії вручити власну шашкову книгу з особистим автографом. Тому і склад на сеансі зібрався по істині зоряний. Неймовірний поєдинок завершився перемогою гостя 73:27. Сеансер переміг у 27 зустрічах, але сподівався на більш вдалий виступ.


У 2013 році у місті закривається відділення з шашок ОКДЮСШ "Прометей" ДООФСО "Спартак" . В зв’язку з закриттям відділення федерація шашок міста втрачає кваліфікованого тренера Пахна О.О.. Відновленню на роботі заважає відсутність вищої освіти за напрямком спорт або фізичне виховання.


У цей період свою спортивну кар’єру в якості тренера-викладача ДЮСШ №2 розпочинає кандидат у майстри спорту Альона Губарєва (1991 р.н.). Вже через рік вона після проходження перепідготовки за спеціальністю фізичне виховання в Запорізькому університеті переходить до ДЮСШ №3, де очолює шашкову секцію та за досить короткий проміжок часу готує нову плеяду юних талантів, які виборюють медалі на першостях України в вікових категоріях до 8 та до 10 років: Козін М. (2006 р.н.), Балабан І. (2008 р.н.), Бабій Є. (2008 р.н.), Суров І. (2009 р.н.).


Тренерську роботу в ДЮСШ №3 у 2012 р. розпочинає кандидат у майстри спорту Почта Н., але його тренування тривають не довго (майже рік), причина звільнення: відсутність спортивної освіти.


У 2013 році з об'єктивних причин чисельний склад тренерів скоротився на одну одиницю: пішов з життя видатний спортсмен, талановитий тренер Микола Скавронський ДЮСШ "Промінь", за сімейними обставинами покинув тренерську роботу Крупій Олександр (ДЮСШ №3). Під загрозою закриття у 2014 році опинилося шашкове відділення КДЮСШ "Промінь" (директор Л.Є.Сивук) (відсутність фінансування з боку соцстраху). У 2015р. після ліквідації КДЮСШ "Промінь" працевлаштуватись на тренерську роботу за відсутність спортивної освіти не можуть міжнародний гросмейстер Л.Сівук та майстер спорту Ю.Єрмаков. Сивук Л. йде працювати завучем до школи плавання та інструктором з шашок на 0,5 ставки до "Інваспорту", а Єрмаков Ю.А. вимушений влаштуватись інструктором до Дніпропетровського міського Ш/Ш клубу ім. Й Уріха.


Однак не можна не відзначити, що шашковий спорт у жителів міста в цей період на слуху. У цьому чудово допомагають піарити шашки міські друковані видання: газети "Событие" (спортивний журналіст Куленко В., "Знамя Дзержинки" (спортивний журналіст В.Кашнер), "Відомості", "Репортер" (журналісти Сінельников М. та Попруга В.) , міське радіомовлення (редактор Бройтман Л.Г.), міські сайти: Сайт про шашки м.Дніпродзержинськ (Мирошник А. та Публіка В., Дніпродзержинський спорт (Попруга В.,та Синельников М.) , "Шашки Кам’янського" (Крупій О.) .


Незважаючи на загалом сприятливе положення в шашковому спорті, в місті продовжує існувати проблема відсутності шахово-шашкового клубу. Останнім часом прийняти шашкові змагання обласного рівня, не кажучи про всеукраїнських змаганнях, з кількістю спортсменом більше 50, спроможне було тільки приміщення на вулиці Кіма, 28, яке до 2014 р. належало ДЮСШ №2. У 2016 році приміщення спортивної школи перепрофілюється у дитячий садочок. Усі міські змагання в зв’язку з чим починають проводитися у приміщенні СЗШ №40. Для участі в обласних змаганнях місцевим спортсменам доводиться їздити до м.Дніпро.


У 2018 році в місті несподівано відкриваються два ш/ш клуба. Перший завдяки зусиллям тренера Савінського Д.О., у соціально -культурному центрі "Єдності", що розташувався у адміністративній будівлі міського парку, інший – спортивний клуб "Золота шашка" на вул. Дніпробудівська, 2 у приміщенні ДДТУ, завдяки зусиллям тренера, професора кафедри фізичного виховання Губарєва І.В.


Ш/ш клуб соціально-культурного центру "Єдності" відразу стає місцем проведення практично усіх місцевих змагань, у місті знову відновилося проведення змагань обласного рівня. З розмахом 2019 р. пройшли змагання всеукраїнського рівня: Чемпіонат України серед молоді з шашок-64 у трьох вікових категоріях до 10,16 та 26 років, Особисто - командний Кубок України з шашок-100 серед чоловіків та жінок.


У 2013 та 2018 р.р. у місті пройшли на високому організаційному рівні звітно-виборні конференції громадської організації "Дніпродзержинська міська федерація шашок". У 2013році її делегатами були 43 шанувальника шашок, у 2018р. – 52. На обох конференціях головою федерації на новий п’ятирічний термін делегати одноголосно обирають професора кафедри фізичного виховання ДДТУ, заслуженого тренера України Губарєва І.В..


Федерацією охоплені практично всі напрямки роботи: активну роботу з представниками інваспорту проводить Сивук Л.Є. і Ляшко Микола, шашки по листуванню, заочні шашки, пропагує Володимир Лисиченко.


19 червня 2019 р. у приміщенні Центральної міської бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка (м.Кам'янське, вул.Тараса Шевченка, 14 (колишня Сировця, 14) відбулася презентація першого в Україні навчального посібника "Практичний курс занять з шашкового спорту" авторами якого стали тренери-викладачі ДЮСШ №2 (м.Кам'янське): заслужений тренер України, професор ДДТУ Губарєв І.В. та національний арбітр України Савінський Д.О..


Ведучою презентації була заступник директора бібліотеки, кавалер Ордена княгині Ольги III ступеня Герасюта Тетяна Іванівна. Під час презентації авторами книги було проведено шашковий турнір з блискавичної гри для спортсменів не вище 2 спортивного розряду, чемпіон турніру Нестеренко Є. (учень СЗШ №40) отримав екземпляр книги з пам’ятним надписом від авторів. У презентації взяли участь провідні спортсмени та тренери з шашкового спорту, представники міської влади, відомі діячі фізкультури та спорту, спортивні журналісти.

bottom of page